Ağız ve çene cerrahisi yüz kompleksini ve ağız boşluğunu etkileyen çok çeşitli durumların teşhis ve tedavisine odaklanan özel bir diş hekimliği alanıdır. Bu alana çene, ağız, dişler, diş etleri dahildir. Ağız ve çene cerrahları, diş hekimliği okulunun ötesinde karmaşık diş sorunlarını ele almak ve ameliyat yapmak için onları donatan ek eğitim yıllarından geçerler.
Diş Çekimleri: Yirmilik dişlerin ve diğer sorunlu dişlerin çekilmesini içerir. Düzeltici Çene Cerrahisi: Çiğneme, konuşma ve görünümü etkileyebilen çene hizasızlığını gidermek için.
Diş İmplantları: Yedek dişleri desteklemek için yapay köklerin yerleştirilmesi. Yüz Yaralanmalarının Tedavisi: Yüzdeki kemik kırıklarının ve yırtıkların onarılması.
Dudak ve Damak Yarığı Cerrahisi: Ağız ve dudağın gelişimsel deformitelerinin düzeltilmesi.
Ağız Kanserlerinin Tedavisi: Ağız bölgesindeki tümörlerin ve diğer kanserli büyümelerin çıkarılması. Ağız ve çene cerrahisi, kapsamlı bakım sağlamak için genellikle diğer uzmanlarla işbirliğini içeren hem diş hem de tıp bilgisini entegre eder. Yalnızca ağız sağlığının değil, aynı zamanda karmaşık diş ve yüz sorunlarıyla karşı karşıya olan hastaların genel yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynar.
Ağız ve Çene Cerrahisi Arasındaki Fark Nedir?
Ağız ve çene cerrahisi, diş hekimliği ve tıp alanları arasındaki boşluğu dolduran, diş hekimliğinde benzersiz bir uzmanlık alanıdır. Geniş bir prosedür yelpazesini kapsamakla birlikte ayrım odaklanma alanlarında ve tedavi edilen koşulların karmaşıklığında yatmaktadır. Ağız cerrahisi, bir diş hekimliği muayenehanesinde daha yaygın olarak gerçekleştirilen prosedürleri ifade eder. Bunlar arasında diş çekimleri, diş implantları ve kök kanalları veya diş eti grefti gibi küçük cerrahi prosedürler yer alır.
Ağız cerrahisinin kapsamı ağızla sınırlıdır. Diş sorunlarını çözmeye ve ağız sağlığını iyileştirmeye odaklanır. Çene cerrahi ise çene, yüz, kafatası ve ilişkili yapıları içerecek şekilde ağız boşluğunun ötesine uzanır. Bu uzmanlık alanı, çene hizasızlığı, yüz rekonstrüksiyonu, yarık dudak ve damak gibi konjenital yüz deformitelerinin tedavisi, karmaşık travma cerrahisi ve yüz ve boynun iyi huylu ve kötü huylu tümörlerinin tedavisi gibi daha karmaşık durumlarla ilgilenir. Çene cerrahları, kapsamlı hasta bakımı için genellikle KBB cerrahları, plastik cerrahlar ve onkologlar gibi diğer uzmanlarla işbirliği içinde çalışır.
Özetle ağız cerrahisi esas olarak ağız içindeki diş tedavileriyle sınırlıyken, çene cerrahisi daha geniş bir spektrumu kapsar ve ağız koşullarına ek olarak yüz yapısı ve çeneleri içeren karmaşık sorunları ele alır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Tedavileri Kapsıyor?
Ağız ve çene cerrahisi, ağız, çene ve yüz gibi çeşitli bölgelerdeki sorunları ele almayı amaçlayan kapsamlı bir tedavi yelpazesini kapsar. Bu tedaviler, gömülü yirmi yaş dişleri gibi dişlerin cerrahi olarak çekilmesini ve eksik dişlerin yerine hem işlevi hem de estetiği artıran diş implantlarının yerleştirilmesini içerir. Uzmanlık alanı ayrıca, yanlış hizalanmış çeneleri hizalamak için yapılan ve böylece hem yüz görünümünü hem de işlevselliği iyileştiren ortognatik cerrahi olarak bilinen düzeltici çene cerrahisini de içerir.
Ayrıca Türkiye'deki ağız ve çene cerrahları, kistlerin ve tümörlerin çıkarılması ve ağız kanserlerinin tedavisi de dahil olmak üzere ağız patolojilerinin tedavisinde ustadır. Ayrıca yüz kemikleri ve yumuşak dokulardaki yaralanmaları onaran yüz travması cerrahisinde de uzmanlaşmışlardır. Dudak ve damak yarığı gibi doğuştan gelen rahatsızlıklar için yapılan ameliyatlar da uzmanlıklarının önemli bir parçasıdır.
Ayrıca, ağır vakalar için cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere temporomandibular eklem (TME) bozuklukları için tedaviler sağlanmaktadır. Gelişmiş sağlık tesisleri ve yüksek vasıflı pratisyen hekimleriyle tanınan Türkiye, uzmanlaşmış ve kapsamlı ağız ve çene cerrahisi bakımı arayan hastalar için önemli bir destinasyon haline gelmiştir.